Øk verdien ved oppussing av boligen gjennom lån

I dagens hete boligmarked er det mange som har tjent gode kroner på salg av en bolig de nødvendigvis ikke har eid i så mange år, men det er en del triks man selv kan gjøre for å øke verdien. Blant annet gjennom oppussing, der de dyreste rommene som badet og kjøkkenet i de fleste tilfeller viser seg å være de som har størst betydning når verdien på en leilighet skal settes. Men også andre rom kan være viktige – og ofte skal det ikke mer enn litt styling eller et par strøk med maling til.

Oppussing av bad og kjøkken

Det er utvilsomt disse to rommene som er dyrest å pusse opp i de fleste hjem, men til gjengjeld er det også disse to rommene de fleste kjøperne legger mest vekt på når de skal by på en leilighet. Et nylig oppusset bad eller kjøkken vil trolig spare kjøperen for mye arbeid (og penger) og derfor er mange villige til å by høyere dersom standarden på disse rommene er god. I tillegg til at man naturligvis får en verdiøkning både fra megler og takstmann når disse rommene er pusset opp, slik at hvis man har mulighet til dette før et eventuelt salg så er det absolutt en god idé.

Det lureste vil naturligvis være å pusse opp kjøkken/bad så tidlig som mulig slik at man også får litt glede av rommene mens man bor i leiligheten. Å pusse opp for å selge måneden etterpå behøver ikke å være det som gir størst gevinst uansett. Det som også kan være viktig å tenke på er at man bør gjøre ferdig de andre rommene i hjemmet før man eventuelt begynner på de store prosjektene. På visning vil det være viktig at stue og soverom har flotte og innbydende overflater, og ikke bærer preg av slitasje eller gammeldags utseende. De andre rommene koster mindre å pusse opp, og tar langt kortere tid.

Maling av overflater og «småjobber»

renovate-in-recession-2

For å øke verdien på selve boligen, så må man nok pusse opp de nevnte rommene ovenfor. Men den egentlige verdien av boligen vet man ikke før man har lagt den ut for salg og fått bud på den – og er det noe som bidrar til å øke budlysten til kjøperne, så er det en leilighet som ser pen ut. Ofte skal det ikke mer til enn et par strøk med maling før hele overflaten får en ny og moderne look. Kanskje tar man seg også råd/tid til å legge nytt gulv, og eventuelt andre småjobber som en stylist mener vil øke sjansene for å få flere budgivere på kroken. For det å selge bolig handler mye om sistnevnte – jo flere man får med på budrunden, jo større er sjansen for at man sitter igjen med ekstra cash i lomma.

Få en profesjonell stylist før visningen

Et annet grep som er langt billigere og som heller ikke krever veldig mye av deg, er å alliere seg med en profesjonell stylist i forbindelse med visninger av leiligheten. En slik person kan nemlig se ting fra en kjøpers perspektiv, og har lang erfaring med hva som fungerer på visninger. I stor grad vil dette si at du kanskje må ommøbler og fjerne møbler/pyntegjenstander, rett og slett for at leiligheten skal ta seg bedre ut eller kanskje virke større. Uansett hvilke grep stylisten velger å gjøre, så er det fordi at man tror det vil stimulere potensielle kjøpere på visning.

Mange meglere har stylist inkludert i pakkeprisen dersom du velger de til å selge boligen din, og på denne måten kan dette være et enkelt og forholdsvis billig grep for å øke verdien på boligen. Man kan naturligvis også prøve å gjøre denne jobben selv, rett og slett ved å inspisere andre leiligheter for salgs – gjerne der man vet hva de ble solgt for – og kanskje la seg inspirere av stilen her. Kanskje vil det være verdt å bruke noen kroner på innkjøp av nytt interiør eller lignende som kan gjøre visningen ekstra attraktiv.

Mer info:
http://www.dn.no/privat/eiendom/2016/01/17/0949/Bolig/dette-kan-ke-boligverdien-med-hundretusener